Lahkih nog naokrog – spoznajte ljubljano

Vila Emona se nahaja v mirnem predmestju Ljubljane, toda vseeno se vse glavne mestne znamenitosti nahajajo le korak stran. Do najbližje avtobusne postaje je tako zgolj 10 metrov, do centra mesta 500 metrov, do starega mestnega jedra 5 minut hoje in do zelenega parka Tivoli 20 minut hoje. V neposredni bližini apartmajev pa se nahaja tudi zeleni park z igriščem ob reki Gradaščici.

 

Staro mestno jedro Ljubljane je ujeto med reko in gradom ter se nahaja tik za vogalom Vile Emona. Tu se najdejo številne dobre restavracije z okusno hrano. Lahko pa se sprehodite tudi do znamenitega Tromostovja in tržnice ali pa se preprosto podate na izlet do Ljubljanskega gradu ter uživate v norem razgledu.

 

Največ kulturnih dogodkov se odvija v središču mesta, zlasti pa na območju okoli Prešernovega trga. Poleg barov in restavracij boste v središču Ljubljane našli tudi številne muzeje in umetniške galerije.

o LJUBLJANI

ZGODOVINA LJUBLJANE

Razvoj Ljubljane sega v rimske čase. Na območju današnje Ljubljane je namreč že takrat stala utrjena rimska naselbina, ki se je imenovala Emona.

Toda ko so Emono uničili Huni, so se sem priselili Slovani in zgradili mesto pod grajskim gričem, ki se je razvilo v srednjeveško Ljubljano (znano kot Laibach).

Ta je bila nato pod habsburško oblastjo vse do propada Avstro-Ogrske monarhije leta 1918 in nato del Jugoslavije do leta 1991.

DEJSTVA O LJUBLJANI

Ljubljana je glavno mesto Slovenije, ki je ena izmed najmanjših članic Evropske unije. Število prebivalcev Slovenije je približno 2 milijona, prebivalcev Ljubljane pa približno 300.000. Ljubljana tako spada med najmanjše prestolnice EU. Vendar pa si upamo trditi, da se zagotovo uvršča med najlepše in med najvarnejše od vseh.

LJUBLJANSKI ZMAJ

Ljubljanski zmaj je simbol mesta in predstavlja moč, pogum in veličino. Zmaje boste tako našli na Zmajevem mostu in na ljubljanskem grbu.

KJE SE LAHKO KUPI KARTICO URBANA?

Kartico Urbana lahko kupite na kateremkoli avtomatu Urbana – ti se večinoma nahajajo v neposredni bližini avtobusnih postajališč. Lahko se jo kupi tudi v kioskih in trafikah, na izbranih bencinskih servisih in poštah ter v večih trgovskih centrih Mercator in Spar. Kartico Urbana prodajajo tudi na LPP Potniškem centru na Slovenski cesti 56 v Ljubljani, na ljubljanski avtobusni postaji na Trgu 4, v dveh turistično informacijskih centrih, na Krekovem trgu 10 in na Adamič-Lundrovem Nabrežju 2, pa tudi na kateremkoli mestu z logotipom Urbana (rdeč krog z napisom Urbana).

KJE LAHKO PREVZAMEM LJUBLJANSKO TURISTIČNO KARTICO?

Ljubljansko turistično izkaznico lahko prevzamete na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana ali v Turistično Informacijskem Centru (TIC). Pri nakupu kartice preko spleta izberite še mesto prevzema.

Prevzemno mesto na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana je turistično informacijsko središče v dvorani Prihodi.

Turistično informacijski center (TIC), Adamič – Lundrovo nabrežje 2, Ljubljana. Delovni čas:

ZGOLJ EN DAN V MESTU – KAJ NAREDITI?

Ljubljana je morda ena najprivlačnejših prestolnic na svetu, zagotovo pa je ena najmanjših v Evropi. Toda naj vas to ne zavede! V Ljubljani je namreč veliko za videti, izkusiti in doživeti.

ALI SE V SLOVENIJI PO 21.URI LAHKO KUPI ALKOHOL V TRGOVINI?

Ne, po 21. uri v nobeni slovenski trgovini ne morete kupiti nobene vrste alkohola. Prav tako ne morete kupiti nič močnejšega od piva ali vina v kavarnah in barih pred 10. uro zjutraj.